diz kapağı ağrısı, diz kapağı ağrısına ne iyi gelir, diz kapağı neden ağrır, diz kapağı ağrısı nedenleri, diz kapağı ağrısı tedavisi, diz kapağı ağrısı nasıl geçer, diz kapağı ağrısı neden olur

23 Şubat 2017 Perşembe

Varis Nasıl Anlaşılır

 
Varis Belirtileri

Varis Nasıl Anlaşılır

 Varis ile Kılcal Damar Çatlaması Farklıdır!

Konuya gelmeden önce önemli bir unsuru incelemek istiyoruz. Varis ile kılcal damar devamlı karıştırılmaktadır. Varis  Yani Toplar Damar Genişlemesi, genelde bacaklarda, ellerde ve "genital" alanda görülür. Kılcal Damar sorunu ise toplar damarlarla alakalı olmayıp, kadınlarda bacaklar, erkeklerde ise yüz bölgesinde ortaya çıkar. Toplar damar genişlemesi, ciddi bir rahatsızlık olarak kabul edilir, tedavi edilmesi gerekirken, kılcal damar sorunu ise hastalık olarak kabul edilmeyip, estetik problem olarak görülmektedir.

Kılcal Damarlar ve Orta Boy Varisler Şikayete Neden olmayabilir!

Önemli gördüğümüz bir diğer husus da hastalığın herkeste şikayete sebep olmayacağıdır. Bazı insanların yaşam kalitesini ciddi anlamda bozarken bazılarında ciddi bir etkiye sebep olamayabilir. Bunun dışında kılcal damarlar her hangi bir şikayete yani sızlama dışında sebep olmazken aynı şekilde ilerleme sürecinde olan orta boy varislerde tekrar şikayet veya herhangi bir belirti görülmeyebilir.

Bacaklarda Ağrı (Toplardamar Genişlemesinde)

Varis hastalarında en çok görülen şikayetlerden birisi bacaklarda ortaya çıkan ağrılardır. Öncelikle ağrı ile sızlanmayı bir birinden kesinlikle ayırmak gerekir. Çünkü sızlama kılcal damar belirtisi iken, ağrı toplar damar genişlemesine bağlı olarak damarlarda kan pıhtılaşması sebebiyle olmaktadır. Daha çok dizlerin alt kısmında, günün ilerleyen zamanlarında başlayıp, akşamları yoğunlaşan bir yakınma durumudur.

Bacak Ağrılarından Kolayca Kurtulun: Yaşadığınız problemin varis kaynaklı bir ağrı olduğunu anlamak için yapmanız gereken günlük otuz - altmış dakika yürüyüş yapmaktır. Bu şekilde devam etmeniz halinde, ağrıdan hiç bir şey kalmayacaktır. Çünkü yürüyüş sırasında bacak kasları kalp gibi çalışarak kan dolaşımını hızlandırmaktadır. Aynı şekilde özellikle akşamları evinize geldiğinizde ayaklarınızı yirmi - otuz santimetre yukarıda tutarak kirli kanın kalbe gitmesinde yardımcı olabilirsiniz. Bunun için özel varis yastığı şeklinde "medikal" ürünler geliştirilmiştir. Varis ağrısı sorununu engellemenin bir diğer yolu ise "Varis Çorabı" kullanmaktır. Tedavi edici özelliği olmamasına rağmen şikayetlerin azaltılması hususunda etkilidir.

Bacaklarda Sızlama (Kılcal Damarlarda)

Yukarıda belirttiğimiz ağrı sorunu asıl varis hastalığını işaret ederken, daha çok ince biz sızlama, yanma problemi yaşıyor iseniz, burada ise kılcal damarlar ön plana çıkmaktadır. Ciddi bir hastalık olmayıp, estetik problemi olarak kabul edilmektedir. Tek sorunu bireyde sızlamaya sebep olmasıdır. Hastalık olarak kabul görmediği için " SGK " bacaklar da yapılan tedaviyi karşılar, yüzde olan kılların tedavisine ise karışmaz. Hasta tüm ücreti kendisi ödemesi zorunda kalır.

Yorgunluk (Oturma İsteği)

Varis hastaları normal insanlara göre biraz daha hızlı yorulabilir. Özellikle ayakta çalışmaya devam edenler iki - üç saat gibi kısa bir sürede tehlikeli bir yorgunluk durumu oluşur. Buda bireyde oturma isteğini beraberinde getirir. Öyle ki sokakta insan kaldırım taşlarına oturup, en azından beş - on dakika dinlenmek isteyebilir.

Kaşıntı

Yine Toplar damar Genişlemesine bağlı olarak görünen bir şikayet bacak kaşıntısı, daha çok hastalığın ileri düzeylerinde görülür. Genişleyen damar cilde sürekli baskı yaparak cildin gerilmesine ve kasılmasına sebep olmaktadır. Bu durum bireyde kaşınma sorununu beraberinde getirmektedir. Ortaya çıkan kaşıntı isteğini "Pruzon Krem" gibi ürünlerle geçici olarak rahatlatmış olsanız bile, problem tedavi edilmediği sürece, devamlı tekrarlayabilir.

Kramp

Akşam olup, insanlar evlerine çekildiğinde; dinlenmek, istirahat etmek isterler, ancak varis hastalarında maalesef asıl problem akşam saatlerinde başlamaktadır. Öğlenden sonra başlayan bacak ağrılarını maalesef otuz - altmış saniye sürecek kramp nöbetlerine bırakmaktadır. Bir çok insanı uykusunda yaşayan kramp sorunu sizi uykunuzdan can havliyle uyandıracak kadar zor bir durumdur.

Diğer Kramp Nedenleri? Halk arasında, kramp olarak adlandırılan, kas kasılmaları (yani kas gerilmesi) sadece varis hastalığı ile ilgili olmayarak az su tüketen kişilerde, sıcak havalarda spor yapan insanlarda da görülmektedir. Ruhsal ve sinirsel sebeplerden dolayıda olan kramp, ayrıca bacaklarda bulunan adelelerin zorlanması, incinmesi yine akşam kramp nöbetlerine sebep olmaktadır. Hastalık dışı olan kramplarda, bol bol su içmek çözüm olabilir.

Ayaklarda Şişkinlik ve Sertleşme

Toplardamarın Genişlemesine bağlı olarak varis hastalığı olan kişiler uzun süre ayakta kalmaları yada uzun süre hareketsiz oturmaları bacaklarda şişliğe neden olmaktadır. Genelde bacaklarda ve bileklerde daha çok görülür. Dizaltı bölgede ortaya çıkan şişlikler ise hastalığın ileri seviye olduğu anlamına gelir. Genellikle toplardamarlarda sıvı kaçağı sebebi ile oluşabilmektedir. Bunlar için birçok tabletler bulunmakta ve ödem ve şişliği azaltmaktadır.

Parmaklarda Uyuşma

Bacak parmaklarında uyuşma, karıncalanma görülmektedir. Kişiyi psikolojik rahatsız edici olan bu durum insanı ister istemez germektedir. Bir noktadan sonra da kendi kendine kaybolur.

Ciltte Renk Değişimi

Varis belirtileri ortaya çıkan şikayete göre hastalığın ilerleme durumu anlaşılır. Örnek kramp, kaşıntı gibi sorunların ilerlediğini gösterir. Bu olaya destek veren bir diğer unsur ise varisli bölgelerde daha çok ayak bileklerinde cildin önce sertleşip, devamında koyulaşmaya başlaması görülür.

Damarların Cildin Dışına Doğru Taşması (Belirgin Hale Gelmesi)

Toplardamarın genişlemesi belirli bir noktadan (orta boy) sonrası öylesine belirgin hale gelir ki bacaklarınıza baktığınızda çok rahat görülür. Net bir şekilde görmek için öncelikle 10 dakika kadar ayağa kalkıp ayakta bakmak gerekir. Cilt dışarısına taşan ve kıvrımlı damarlar hastalığın kalın varis olduğu anlamına gelir ve tedavi olmak için acele etmelisiniz.

Bacaklarda Aniden Ortaya Çıkan Kanama

Bir üstteki yazımızdaki şikayeti yaşayan bireylerin, tedavi için acele etmesi gerekir. Çünkü ciltte sertleşme ve renk solması, maalesef ki hastalığın çok ileri olduğu anlamına gelmektedir. Bu noktadan sonra, karşılaşacağınız bir diğer varis belirtisi, üzgünüm ama kanama olarak olacaktır. Damarların aşırı derece genleşerek çatlamaya sebep olmasıdır. Tehlikeli bir kanama olup, kanı durdurmak için bazen " tampon " uygulaması gerekebilir.

İyileşmesi Zor Yaralar (Varis Ülseri)

Aşağıdaki yazımızda eklenen her belirti hastalığın ne kadar ileri düzeyde olduğunu göstermektedir. Bir üst yazımızda bahsi geçen kanamalar sadece bacakların kanaması olmayıp, o alanda iyileşmesi çok zor olan yaralar ( Varis Ülseri ) dediğimiz durumun çıkmasına sebep olmaktadır. Bir anlamda cildin çürümesi de diyebiliriz. Öyle ki cilt çürümesine bağlı olarak kötü koku oluşabilir. Bu durumda önce "varis ülseri"nin tedavi edilmesi gerekmektedir.

Şikayetler Sabah Az / Akşama Doğru Artacak Şekilde Görülür

Varis hastalarının yaşadığı şikayetler genelde sabahları yok denecek kadar az olup, öğlenden sonrası için bacaklarda artan baskı ile şikayetler artmakta ve daha musallat bir hale gelmektedir. Tedaviniz biraz zaman alacaksa yani hamile hastalarda doğum sonrası beklenir, burada varis çorabı; yaşadığınız şikayetlerin azaltılması konusunda oldukça teminli olacaktır.

Soğuk Havalarda Az / Sıcak Havalarda Risk Artar

Varis hastaları maalesef ki sıcak ortamlardan uzak durması gerekir. Sahilde güneşlenme, güneşli havalarda yürüme, sauna, sıcak banyo, hamam vb. ortamlardan uzak kalması gerekir. Banyo yaptığınız su, deniz suyu ile aynı sıcaklıkta olmalıdır. Deniz de istediğiniz kadar yüzebilir, ancak güneşlenmekten kaçınmalısınız.

Varis Belirtileri İçin Ne Yapılmalı?

Sayfamızda yer alan şikayetlerden bir veya birden fazlasını yaşıyor iseniz mutlaka bir hekime muayene olmak gerekir. Varis hastalığı uzmanlık alanı gerektirdiği için, özellikle kalp damar cerrahisi bölümüne randevu almanız gerekir. Idea varis tedavi merkezi bu konuda ücretsiz muayene imkanı da sağlamaktadır. Türkiye’nin en gelişmiş dört ili olan İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da hizmet vermekte olup,  "SGK" mensubu olan olmayan bütün varis hastaları ücretsiz muayene imkanından yararlanmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.