diz kapağı ağrısı, diz kapağı ağrısına ne iyi gelir, diz kapağı neden ağrır, diz kapağı ağrısı nedenleri, diz kapağı ağrısı tedavisi, diz kapağı ağrısı nasıl geçer, diz kapağı ağrısı neden olur

19 Şubat 2017 Pazar

Çocuklarda Diz Ağrısı Ve Nedenleri

 
Çocuklarda Diz Ağrısı Nedenleri

Çocuklarda Diz Ağrısı Ve Nedenleri



İnsan vücudundaki diz eklemi, kemiklerden, kıkırdaklardan ve bağ dokulardan oluşur. Bu parçaların her hangi bir tanesinin yaralanması, diz ağrısı ile sonuçlanabilir. Çocuklar da diz ağrısı oldukça belirgin bir rahatsızlıktır ve genellikle de çok endişelenecek bir durum değildir. Sadece sert bir ağrı bir haftadan uzun süredir devam ediyor ise tıbbi tedaviye başvurulmalıdır.


Çocuklarda Diz Ağrısı

Çocuğun hareketi kısıtlandığında yada çocuğun dizinde kızarıklık veya şişkinlik olduğunda uzman bir doktora gidilmelidir. Çocuklarda diz ağrısının, sadece bir hekimin tanımlayabileceği birçok nedeni vardır.

Çocuklarda Diz Ağrısının Sebepleri

"Osgood Schlatters Hastalığı" : Bu rahatsızlık, çocuklarda diz ağrısının belirgin bir sebebidir ve bacağın ön bölgesinde, diz kapağının altındaki küçük bir yumru ile tanı koyulur. Bu rahatsızlık 1903 yılında, önce "Osgood" sonra "Schlatters" tarafından bulundu, O yüzden de "Osgood Schlatters" hastalığı adını aldı. Bu rahatsızlığın, yaşları sekiz ile on üç arasında değişen kız çocukların da ve yaşları on bir ile on beş arasında değişen erkek çocukların da oluştuğu görülmektedir.. Erkek çocukların da, büyüme eğilimin de oldukları için ergenlik yıllarında oluşur ve bacaklarından birisi yada  ikisi birden etkilenebilir. Dizin altında, kaval kemiği  üstünde şişkinlik, fazla hassasiyet veya ağrı hissedilir. Problem özellikle koşma, zıplama gibi aktiviteler esnasında yada sonrasın da daha belirgin hale gelirle. Bir basketbol yada futbol maçından sonra, bir bale dansından sonra, genç sporcular da belirgin olarak görülür. Bu rahatsızlığın bir tedavisi yoktur ve genelde bu problem zamanla kaybolur. Ağrı ve şişkinlik, çocuğun büyümesi durduğun da ve diz kapağı alanındaki bağ dokular kuvvetlendiğinde ortadan kalkar. Ağrıyı en aza çekmek için buz kompres'i veya ağrı kesiciler kullanılabilir. Ayrıca elastik bandaj da ağrılı bölgeyi korumak amacıyla kullanılabilir.

"Parapatellar Diz Ağrıları Sendromu" : Bu sendromu yaşayan çocuklar, iki dizdeki diz kapağı etrafında belli belirsiz bir ağrı hissederler. Ağrı koşma, dizleri bükme, zıplama, tırmanma gibi fiziksel aktivitelerler ile şiddetlenir. Bu problem, patellanın arka kısmını saran kıkırdak katmanının hasar görmesinden kaynaklanır. Direk olarak diz kapağı üzerine düşmesiyle oluşan yaralanmalar veya uzun süre ayakta kalarak yaralı yerin aşırı kullanımı, diz kıkırdağının hasarlanması ile sonuçlanır. Diz ağrısının şiddetlenmesine katkıda bulunacak tüm aktiviteleri durdurmak gerekir. Diz mikroplanmasını ve ağrısını azaltmak için, "İbuprofen" gibi iltihaplanmayı engelleyici ilaçlar kullanılır.

"Osteokondrit Dissekans": Bu problemde, dizdeki kıkırdağın bir parçası vücudun geri kalanından ayrılır. Esnek kıkırdağın bu parçası, dengesizliğe veya diz ekleminde ağrıya yol açar. Çocuklarda diz katılaşması, şiddetli ağrılar ve şişkinlik yaşarlar. "Osteokondrit dissekans" tanısı "x" ışını görüntüsü alınarak konur. Ciddi belirtilere sahip çocuklar, zararın onarılması için "artroskopik" ameliyat altına girmek zorunda olabilirler. Fakat, daha hafif durumlar da problem kendiliğinden iyileşebilir..  

"Patella Çıkığı": Bu problemde diz kapağı yada "patella" yerinden çıkar veya diz ekleminin şişmesi ve "patella" çevresinde ağrı görülmektedir. Ayrıca dizlerin bozulmuş olan hareket yeteneği ve dikkat çekici bir seviyede diz kapağı kayması görülür. "Patella" çıkığı genelde "kız" çocuklarında meydana gelir. "Patella" çıkığı çoğunlukla her hangi bir tedavi gerekmeden önceki yerine geri gelir. Fakat diz kapağını bir içe, bir dışa kaymaktan korumak için dizin bir süre hareketsiz kalması gereklidir. Hareketsiz kalma tedavisi, dizi altı hafta düz tutmaktan ve sonrasında dizi kuvvetlendirme egzersizlerinden oluşur.

Çocuklarda diz ağrısının yukarıda bahsedilen sebeplerinin yanında, ağrıya sebep olan "jüvenil romatoid artrit", "septik artrit" yada "kemik kanseri" gibi başka sebepleri de vardır. Diz eklemlerinde, diz çıkmalarında, kıkırdak kırıklarında veya yırtılmalarında, diğer yaygın diz yaralanmalarından oluşan yardımcı ve çapraz bağ dokularının yaralanması da diz ağrısına neden olabilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.