diz kapağı ağrısı, diz kapağı ağrısına ne iyi gelir, diz kapağı neden ağrır, diz kapağı ağrısı nedenleri, diz kapağı ağrısı tedavisi, diz kapağı ağrısı nasıl geçer, diz kapağı ağrısı neden olur

4 Mart 2017 Cumartesi

Diz Kapağındaki Kıkırdak Kaybına Karşı Bitkisel Yöntemler


Diz Kapağındaki Kıkırdak Kaybına Karşı Bitkisel Çözümler

Diz Kapağındaki Kıkırdak Kaybına Karşı Bitkisel Yöntemler

Diz kapaklarında oluşan kıkırdak kayıpları genelde "osteoartrit" ismi verilen hastalığın belirtisi olarak bilinir. Diz kapağı kıkırdaklarının zarar görmesi ve kıkırdak oranında azalmalar oluşması daha çok vücuttaki D vitamini seviyesinin normalden daha düşük seviyelerde olması ile alakalıdır. Şayet siz de "osteoartrit" sebebiyle eklem ağrıları yaşıyor iseniz bu durumda D vitamini seviyenizi ölçtürmeniz yararlı olabilir. Bunun ile birlikte gerek doğal güneş ışığında gerek ise solaryum girerek, güneşlenerek vücudun D vitamini ihtiyacını sağlamakta akıllı bir çözüm olabilir. Ayrıca doktora gittiğinizde D vitamini takviyeleri reçete edilmesi ve bu vitamin takviyelerinin düzenli aralıklarla kullanımı gerekmektedir.

Cildiniz güneş ışınları ile temas ettiğinde iki cins sülfür bileşen üretir. Bunlar D3 vitamini ve kolesterol sülfattir. Sülfür aslında kükürt olarak bildiğimiz elementir ve vücudumuzda protein üretiminde ve sentezinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Şayet vücudumuzda yeteri oranda sülfür üretilmez ise bu durumda sülfür eksikliği baş gösterir ve başta diz kapaklarında, kıkırdakların erimesi ve doku kaybı gibi değişik değişik sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Bu noktada sülfür bakımından zengin yiyecekler ile beslenmek çok önemli bir durumagelmektedir. Diğer yandan da sadece beslenme yoluyla vücudun ihtiyacı olan sülfür alımı ile yetinmemek ve vücuda "epsom tuzu" ismi verilen magnezyum sülfat tuzları ile ovalama yoluyla masaj yapmak ta yarar vardır. "Epsom tuzu" ile yapılan masaj ve banyo vücudun sülfür eksikliğini önemli miktarda karşılamakta ve kıkırdak kaybı, eklem rahatsızlıkları, artrit ve eklem romatizması gibi mikrobik eklem problemlerine de doğal çözüm olmaktadır. Epsom tuzu banyosu nasıl yapılır merak edenler için kısaca bir açıklayalım: Bir kova dolusu suya elli gram kadar epsom tuzu atılır ve iyice eriyene kadar karıştırılır. Bu tuz banyosu haftada iki kez uygulanır. Zamanla eklem ağrılarının azaldığına ve kıkırdak kaybının tamamen durduğuna şahitlik edersiniz.

Epsom tuzuna ilave olarak beslenmede yüksek kaliteli dana eti, süt ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler de tüketilmelidir. Ayrıca metilsülfonilmetan yani msm ismi verilen ve bir çok bitkide doğal olarak bulunan bir organik sülfür bileşiği de besin takviyesi olarak tüketilmesinde yarar vardır. Peki metilsülfonilmetan yani msm nereden alınır? Bol düzeyde antioksidan içeren bir gıda takviyesi olduğu için eczanelerde reçetesiz olarak kolaylıkla bulunur.

Eklem ağrıları olan bireylerin anti enflamatuar ve aneljezik ilaçlardan uzak durmasında yarar vardır. Özellikle tylol gibi parasetamol türü ilaçların doktor reçetesi veya tavsiyesi ile tüketilmesi önerilir. Zira bu ilaçlar uzun zaman kullanımında karaciğer ve böbrek yetmezliklerine sebep olabilmektedir.

Doğal ve Bitkisel Yöntemler

Eggshell membrane (Yumurta Kabuğu Zarı) : Bu zarda bulunan mineraller ve genellikle elastin, kollajen türü proteinler ve amino asitler,diz kapağı kıkırdak kaybı yaşayanlar ile eklem ağrısı çekenler kişilere kesin çözüm sunabilmektedir. Yumurta kabuğu zarında bulunan mineraller ve proteinler eklemlerin kıkırdak doku üretimini hızlandırmakta ve eklemlere elastikiyet bakımında yetenek kazandırmaktadır.

Hyaluronik Asit (HA): Hyaluronik Asit kıkırdakların en ana maddesidir ve kıkırdakların yaşaması için en gerekli olan bu besin maddelerini kıkırdak hücrelerine ulaştırma ve artık maddeleri de kan dolaşımına geri taşıma görevi görürler. Yaşlanmayla ne yazık ki kıkırdaklarda bulunan "Hyaluronik" Asit azalır ve kıkırdakların iyice beslenmemelerine sebebiyet verirler. Bu sebep özellikle yaşlılıkta diz kapağı kıkırdak kayıplarını yavaşlatmak için vücuda "Hyaluronik Asit" takviyesi yapmak gerekmektedir. Gıda takviyesi niteliği taşıyan ağızdan alınan Hyaluronik Asit tabletleri 2-4 ay kıkırdak kaybına yüksek oranda engel olmaktadır.

Boswellia Serrata: Bu bitki Hindistan'da yetişen bir bitki olup genellikle eklem ağrıları ve kıkırdak kayıplarına bitkisel çözüm olmaktadır. Piyasada beslenme takviyesi olarak "Boswellia" bitki özlü preparatlar bulunmaktadır. Kıkırdakların daha çok kan ile beslenmesine fayda sağlayan Boswellia bitkisi, bağ dokuların güçlü ve elastikiyet olmasını da sağlamaktadır.

Zerdeçal: ABD de bir dergi de yayınlan, zerdeçal bitkileri için yapılan bir araştırmada 6 hafta boyunca her gün tüketilen Zerdeçal özünün diz kapağı kıkırdak ve eklem ağrılarını geçirdiği belirlenmiştir. Zerdeçal'ın bu etkisi, doğal "ibrufen" etkisi oluşturmakta ve kıkırdak eklem romatizmalarına ve doku kayıplarına çok iyi gelmektedir. Bu etkinin en olası sebebi ise zerdeçale turuncu rengi veren doğal pigmentlerde bulunan kükürt yani sülfür bileşikleridir.

Hayvansal temelli omega üç yağ asitleri: Hayvansal gıdalardan alınan omega üç doymamış yağ asitleri de kıkırdak dokusu kaybına karşı faydalı bir besin maddelerindendir. Balık yağı, Krill yağı, gibi hayvansal yağlarda omega üç yağ asitleri bol miktarda bulunur.

Astaksantin: Etkili bir Yangı giderici yani antiinflamatuar antioksidan madde olan astaksantin da kıkırdak kayıpları ve eklem ağrılarına karşı etkisi oldukça bilinen bir maddedir. Astaksantin yengeç, karides, ıstakoz ve kerevit vb. bazı kabuklularda, somon balığı gibi besinlerden doğal olarak alınabileceği gibi GNC, Solgar vb. besin takviyesi satan firmaların ürünleri olarak ta beslenme takviyesi olarak tüketilebilir. Ayrıca kondroitin sülfat ve glukozamin gibi gıda takviyesin de kıkırdak kaybına karşı doğal çözüm olduğu söylenmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.