diz kapağı ağrısı, diz kapağı ağrısına ne iyi gelir, diz kapağı neden ağrır, diz kapağı ağrısı nedenleri, diz kapağı ağrısı tedavisi, diz kapağı ağrısı nasıl geçer, diz kapağı ağrısı neden olur

23 Şubat 2017 Perşembe

Çocuklarda Meydana Gelen Kas Ağrıları, Burkulma ve Ezilmeler

 
Çocuklarda Meydana Gelen Burkulma ve Ezilmeler

Çocuklarda Meydana Gelen Kas Ağrıları, Burkulma ve Ezilmeler


Çocuklarda özellikle yetişkinlerde olduğu gibi kas ağrıları olmaz, ama bazı çocuklarda sırt ağrısı veya kas krampları görülebilir.

Kramplar çok acı verebilir ama ciddi bir problem değildir. Kramplara bir kasın veya bir grup kasın kasılması yada esneyememesi sebep olur. Nedeni tam olarak bilinmemek ile beraber, kramp genellikle alışılmış olmayan, sert ya da tekrarlanan egzersizlerden sonra ortaya çıktığı ve fazla terleme veya ishal sebebiyle bedendeki tuz eksikliğine bağlı olduğu görülmüştür.

Krampı geçirmenin en iyi yöntemi etkilenen kası germektir. Bacak kasında olduğu zaman çocuğunuzun ayak parmaklarını olabildiğince aşağıya doğru gergin tutmasını, bir süre böyle durduktan sonra parmaklarını yukarıya kaldırıp bir zaman gerili olarak tutmasını sağlayın. Kramp geçene kadar bu hareketi tekrarlamasını sağlayın. Daha sonra sıcak su dolu bir şişeyi havluya sararak kas üzerine sıcak bir şekilde uygulayın, yada çocuğunuzu sıcak banyo yaptırın.

Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

    * Çocuğunuzun spora başlamadan önce ısınma hareketleri (Egzersiz) yapmasını sağlayın.
    * Çocukların çoğu oldukça hareketlidir. Krampı önlemek için spor öncesinde veya spor yaparken yeterli miktarda sıvı almasını sağlayın.
    * Spordan sonra kasları esnetmekmek için sıcak banyo yapmasını sağlayın.


Sırt Ağrısı

Yetişkinler bireylerde sırt ağrısının 2  en belirgin nedeni yanlış duruş ve osteoartrit sonucunda eklemlerin aşınmasıdır. Çocukların ise doğal olarak duruş biçimleri iyi ve "osteoartrit" için yaşları çok küçük olduğun için sırt ağrısı nadir olarak görülür.

Ergenlik çağında, kambur duruş sebebi ile sırt ağrısı olabilir. Seyrek olarak da omurga içindeki kıkırdak ve kemiğin mikroplanması sebebi ile "Scheurmann" hastalığı ismi verilen bir durum sırt ağrısına sebep olabilir. Bu hastalık sonucu oluşan ağrı 6 ay ile 3 yıl arasında sürebilir, ciddiyeti çok değişkendir. Problem çocuğun büyüme sürecinin bitmesi ile sona erer.

Çocuğunuz çok ama çok sırt ağrısından yakınıyor ise, tedavi gerektiren bir durum olup olmadığını anlamak için doktora danışın. Sebebi her ne olursa olsun, sırt ağrısı dik durma eğitimi, özel egzersiz, dinlenme ve ağır olaylarda fizik tedavi ile iyileştirilir.


Burkulma ve Ezilmeler

Burkulma eklemi etkiler; eklemi bağlayan bir veya daha fazla bağın aşırı gerilmesi ile yırtılma oluşur. Ezilme ve kas çekilmesi ise kaslardaki liflerden bazılarının fazla gerilmesi yada yırtılmasıdır.

Burkulma yada ezilmenin başlıca sebepleri düşme, ani dönme, ani sarsılma yada sert fiziksel faaliyetlerdir. Burkulma ve ezilmeler eklem ve kasları henüz çok esnek olan küçük çocuklarda nadir görülür. Çocuklar okula başlayıp hareketleri arttıkça, ve daha büyük çocuklarda düzenli egzersiz yapmamaları durumunda tehlike artar. Fakat olayların bir çoğu hafiftir, ve bir kaç gün içinde tıbbi müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden düzelir. 2 durumda da belirtiler şişkinlik, hareket ettirildiğinde acı ve duyarlılık, bacakta olduysa yürürken aksama, dokular yırtıldı ise bir kaç gün sonra morluklardır.


Tedavi

En iyi tedavi yöntemleri aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

    Dinlenme - Bu tür rahatsızlarda etkilenen eklemleri gerekmedikçe kullanmaktan kaçınmak çok ama çok önemlidir.

    Buz - Etkilenen bölgenin üzerine soğuk kompres uygulanır, fakat bunu yaparken buzun deriyi yakmaması için buzu bir torbaya koymak veya buzluktan çıkarılan dondurulmuş buz torbasını bir havluya sarmak gerekir. Küçük çocuklarda buzu beş dakika tutmak yeterlidir, ergenlik çağındakiler için bu süre on beş dakikaya çıkarılabilir. İlk 2 gün boyunca günde iki – üç kompres yapılır.

    Sıkıştırma - Kas veya eklemi desteklemek ve daha çok şişmesini engellemek için bantla sıkıca sarın. Kan dolaşımını engellememek için çok fazla sıkı olmamasına dikkat edin.

    Kaldırma - Şişkinliği azaltmak ve sıvı toplanmasını engellemek için etkilenen alanı destekleyerek yukarıda tutun. Ayakta yada dizde bir burkulma var ise kalça hizasından yukarıda tutulmalıdır. Isınma ve soğuma hareketleri ile beraber bol bol egzersiz yapmak için en iyi tedbirdir. Bilek, bir çok sayıda bağ ile karmaşık bir eklem yapısına sahiptir. En çok burkulma olan eylem bilektir.


Osgood – Schlatters Hastalığı

Bacak kaslarını diz kapağına birleştiren "tendonlar" "patella tendonunu" oluştururlar. Bu "tendon" kemiksi bir şişkinlik olan "tibial tüberkül"ile birleşir. Bu şişkinlik incik kemiğinin üzerinde büyüyen bir nokta oluşturur. Hastalık, hem "patella tendon"unun hemde "tüberkül"ün, baldırların büyüme çağında aşırı zorlanmasından dolayı burkulmasıdır. Spora düşkün ergenlik çağındaki erkek çocukları bu hastalıktan etkilenir.

Belirtiler ağrı, genellikle hareketle artan ağrı, lokal şişkinlik ve bazen topallamalardır. Tedavi; ağrı kesiciler, buz torbaları ile dinlenmeden oluşur. Ağrı devam ederken spor ve egzersiz kesinlikle yapılmamalıdır; ağır olaylarda hareketsiz kalmak gerekebilir. Hastalık kendiliğinden, özellikle yetişkinliğe geçmeden önce iyileşmiş olacaktır

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.