diz kapağı ağrısı, diz kapağı ağrısına ne iyi gelir, diz kapağı neden ağrır, diz kapağı ağrısı nedenleri, diz kapağı ağrısı tedavisi, diz kapağı ağrısı nasıl geçer, diz kapağı ağrısı neden olur

25 Şubat 2017 Cumartesi

Diz Şişmesinin Nedenleri ve Tedavisi


Diz Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi



 Diz Şişmesi Nedenleri

Şişen bir diz, büyük bir ihtimalle hareket kabiliyetinizi kısıtlayıp derin olan ve ince bir ağrı verecektir. Kolay bir tedavi için diz şişmesinin sebebinin ne olduğunu bilmek önemlidir.

Ani Hareketler Ve Yaralanmalar

Ani yapılan hareketlerden ve gerçekleşen yaralanmalardan dolayı meydana gelen diz şişmesi genel olarak herkesin başına gelen sakatlanma tarzıdır.

    Eğer ağır biz fiziksel faaliyet yapıyor iseniz ve bu sırada bütün ağırlığınızı dizinizin üzerine verir iseniz bu yüklenme dizinizde ki eklemlere hasar vererek daha fazla gerilmesine ve  sonra şişkinlik olmasına neden olur. Ayrıca, egzersiz yapmadan önce ısınma ve esnetme yapmak diz şişkinliğini ve sakatlanmalarını oranın azaltır.

    Dizin eklem bölgelerinde kemikleri saran, kıkırdak doku incindiği zaman da dizde şişkinlikler yapabilir. Mesela ; menüsküs'ler de yaşın ilerlemesi ile beraber yıpranıp ciddi bir acıya neden olabilir. Ani yapılan dönüşler de oluşan baskı diz eklemlerinize hasar verip şişmelere neden olabilir.

Diz Kireçlenmesi

Diz kireçlenmesi, diz ağrılarına neden olan etmenler arasında en başta gelenlerden bir tanesidir. Kireçlenme, ekleme ait kıkırdağa zarar vererek, eklem dokularında ince bir şişlik meydana getirir. Bazen de kireçlenme fazla acı veren, halk arasında "Baker kisti" olarak bilinen su toplamış şişmelere neden olabilir.

Tendon Yırtılması

İncik kemiğiniz ile diz kapağınızı birbirine bağlayan "tendonlarınız da" oluşan incinme iltihaplanmaya neden olabilir. "Tendon" yırtılmaları daha çok "voleybol yada basketbol gibi faaliyetler sırasında, sıçrayan sporcularda ve diğer sıçramayı gerektiren faaliyetleri yapan bireylerde görülür.

Gut Artriti veya Yalancı Gut

Bu hastalıklarda dizin eklem bölgesi hafif kırmızı olur ve dokunulduğunda yanma hissiyatı oluşur. "Gut artriti", vücudunuzda "ürik asidi" ni aşırı üretilmesi ile, eklemlerde biriken "ürik asit" bu probleme neden olur. Bu durum böbreklerinizin düzenli bir şekilde "ürik asit" salgılayamamasından dolayı "ürik asit, kristalize" olarak eklemlerinizde birikir ve böylece diz şişmelerine, acıya ve iltihaplanmaya neden olur.

Yalancı "gut artriti" ise biriken kristal yapının özellikle "ürik asit" değil "kalsiyum" olmasından kaynaklanır.

Septik Artrit

Bakterilerin veya diğer mikro organizmaların kana girmesi ile eklemleri "enfekte" eden ciddi bir durumdur. Bazen eklemler ameliyat sırasın dahi mikro organizmalar tarafından "enfeksiyon" kapmış olabilir. "Septik artrit", genel olarak diz veya kalça bölgesinde görülür ve şişkinliklere, acıya veya kızarıklığa neden olur.

Diğer Sebepler

Diz şişmelerine sebep olan ve ender rastlanan durumlarda vardır. Bu durumlar aşağıdaki gibidir.

Osgood-Schlatter Hastalığı: Bu tür hastalıklar diz kapağının yanında bulunan kemik yumrusunda hassasiyet oluşturarak şişmeye neden olur. Bu hastalık genel olarak belli sporlarda topuğunu ve uyluk kaslarını fazla kullanan gençlerde görülmektedir.

Hizmetçi Bacağı(Kesecik İltihabı): Eğer uzun bir süre diz çökmeniz gerekiyor ise bu durum diz eklemlerinde sıvı birikimine neden olabilir. Bu rahatsızlık sporcularda yada dizinin üstüne çökerek iş gören bireylerde görülür.

Ön Diz Ağrısı: Bu hastalığa neden olan durumlar henüz kesin olarak belli değildir ancak, merdiven çıkmak ve uzun süre oturmak dizinizin ön tarafında ağrıya neden olabilir.

 

Diz Şişmesi Tedavisi

Dizde şişme tedavisi öncelikle altta yatan sebebi belirlemekle başlar. Bunun dışında, diz şişkinliği ve ağrıyı azaltmak için deneyebileceğiniz tedavi yöntemleri vardır. Bu yöntemlere gelin şöyle bir göz atalım:

İstirahat Etmek

Günlük yaptığınız aktivitelerde diz yoruluyorsa dinlenmek ve stresi azalmak için ara sıra mola vermelisiniz. Yapılan 2 günlük bir dinlenme genel olarak oluşan küçük incinmelerin iyileşmesi için yeterli bir süredir. Eğer tehlikeli bir incinme yaşarsanız bu tür durumlarda daha da uzun bir süre istirahat yapmanız gerekebilir.

 
Soğuk Uygulama

Buz uygulamak acıyı ve şişkinliği azaltmanızda işe yarabilecek bir yöntemdir. Şişen veya ağrıyan dizinize bir konserve dolusu dondurulmuş bezelye yada ince bir havlunun içine buz sararak on beş dakika koyun. Yaptığınız bu buz torbalarının dizinizde 20 dk' dan fazla tutmayın. Çünkü sinirlerinize ve derinize zarar verebilmektedir..

 
Baskı Yapmak

Hasar alan dize baskı yapmak, sıvı birikmesini önleyebilir. Baskı yapmak için ince, kendinden yapışan ve delikli olan sargı bandajlarının kullanabilirsiniz. Ancak bandajı tam dizinizin üstüne, kan akışını kesmeyecek sıkılıkta düzgünce yaptığınıza mutlaka emin olun.

 
Şişen Dizi Yüksekte Tutmak

Şişen dizinizin altına bir yastık koyarak şişkinliğin azalmasını sağlayabilirsiniz. Hemde kendiliğinden yatan koltukta mesela televizyon koltuklarını tercih edebilirsiniz. Önemli olan nokta şişen dizinizin kalp seviyesinden yukarıda kalmasını sağlayabilmek gerekir.


 
Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

Eğer aşağıdaki durumlarla karşı karşıya kalırsanız hekiminizi görmeniz önem arz eder. Bu durumlar:

    * Şişen dizinizin üzerine basamayacak duruma geldiyseniz
    * Dinlenme halinde dahi diziniz çok ağrıyor ise
    * Diziniz çıtlarken acı duyuyorsanız veya yürüme sırasında kilitleniyor ise
    * Şişkinlik artmaya devam ediyor ise ve dizinizin şekli bozuldu ise
    * Şişen dizinizde kızarıklık, ateş yada yanma hissiyatı var ise
    * Baldırınız da şişme, ağrı, karıncalanma yada uyuşma hissedersiniz
    * Evde uyguladığınız tedavi yöntemlerine rağmen üç günden fazla ağrı devam eder ise


0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.