diz kapağı ağrısı, diz kapağı ağrısına ne iyi gelir, diz kapağı neden ağrır, diz kapağı ağrısı nedenleri, diz kapağı ağrısı tedavisi, diz kapağı ağrısı nasıl geçer, diz kapağı ağrısı neden olur

24 Şubat 2017 Cuma

Dizleri Doğal Şekillerde Güçlendirme

 
 Dizleri Doğal Şekillerde Güçlendirme

Dizleri Doğal Şekillerde Güçlendirme

Dizler bütün vücudumuza istikrarlı destek sağlayan, vücudumuzun en büyük eklemleridir. Dizler bacaklara esneklik ve dayanıklılık sağlayan, ayakta durmaya, yürümeye, koşmaya ve atlamaya yardımcı olurlar. Bu sebeple, dizlerinizi kuvvetli ve sağlıklı tutmak esastır. Dizler yaşla beraber zayıflar, ama diz problemleri her yaşta görülebilir. Zayıf dizlerle hareketlilik kısıtlanır, ağırlık kaldırmak veya yokuş yukarı yürümek gibi günlük etkinlikler zorlaşır.  Dizlerdeki zayıflık, beslenme yetersizliği, sedanter yaşam biçimi, fazla sodyum alımı, sigara veya içki, yaralanma yada zorlanma sonucu meydana gelebilir. Aynı zamanda diz parçalarında aşınma ve yıpranma sonucu "diz osteoartriti" de gelişebilir.

Dizlerdeki zayıflığın ve ağrıyı engellemek için bazı yaşam stili ve diyet değişikliklerine gidebilirsiniz.

1. Diz Güçlendirme Egzersizleri

Dizleri kuvvetlendirmeyi hedefleyen birçok egzersiz vardır. Bu tür egzersizler, eklem etrafındaki kasları kuvvetlendirmek, eklemleri düzgün hizalı veya yerleşmiş tutmanın yanı sıra dizlerinizdeki kemikleri de kuvvetlendirir. İyi sonuçlar için, diz kuvvetlendirme egzersizlerini haftada en az dört yada beş kez ve otuz dakika olarak hedefleyin. Bu egzersizleri uzmanından öğrenmeye çalışın. Egzersiz yapar iken diz ağrısı veya sertleşmesi yaşar iseniz, egzersizleri bırakın ve hekiminize danışın. Doktorunuzla her zaman bu egzersizlerin uygunluğunu konuşabilirsiniz.

 

2. Masaj

Masaj tedavisi dizlerinizi kuvvetlendirir ve diz ağrısı için faydalı bir araçtır. Dizlerinizin üzerine birazcık sıcak zeytin, hindistan cevizi veya hardal yağı dökün ve ovun. Kibar ve keskin darbeler ile, 10 ila 15 dk. süre ile, hem saat yönünde hemde saat yönünün tersi yönde masaj yapınız. Yöntemi günde 2 kez tekrarlayın. Eğer kronik diz ağrınız var ise, deneyimli bir masaj terapistinden yardım isteyiniz.

 

3. Epsom Tuzu

İnsan vücudunda magnezyum seviyesi bazı durumlarda enteresan şekilde düşer. Bu da dizlerde zayıflamaya ve ağrı yapmasına sebep olur. Bu gibi durumlarda, "epsom tuz" probleminizi azaltmaya yardımcı olabilir. Magnezyumu yüksek olan epsom tuzu hızlı rahatlama sağlar ve diz eklem etrafındaki iltihabı azaltır. Ayrıca magnezyum düzgün kas çalışması için gereklidir ve bu da kalsiyum emilimine yardımcı olurlar. Yarım fincan ılık suda iki yemek kaşığı "epsom tuz" eritin. Bir lif kullanarak bunu dizlerinize uygulayın ve ılık suyla yıkamadan önce 15 ila 20 dk. kadar bekleyin.     Başka bir seçenek olarak, küveti ılık su ile doldurun, içerisine bir fincan "epsom tuzu" atın ve 20 dk. boyunca ayaklarınızı bu suyun içinde bekletin. Haftada 1 yada 2 kez, yöntemlerden sadece birini kullanın.

 

4. Yüzme

Yüzme zayıf dizleri kuvvetlendirmek için düşük etkili "aerobik" egzersizdir. Aynı zamanda diz ağrısı veya artritten acı çeken insanlar için mükemmel bir seçenektir. Yüzerken eklemler daha az basınç altındadır ve aynı zamanda diz egzersizi yapmış olursunuz. Diz sertliğini azaltmak için, diz eklem etrafındaki kasların kuvvetlenmesi ve kemikleri güçlenmesi için bol bol yüzmeye gidin. Haftada beş gün otuz dk. boyunca yüzmeyi hedefleyin. Ön tarama, sırt üstü ve kelebek gibi yüzme yöntemleri diz eklemleri için faydalıdır. Kurbağalama yüzme şekli diz eklemleri üstünde çok baskı yapar, bu biçimde yüzmekten kaçının.

 

5. Kalsiyum

Kalsiyum kemik sağlığı için önemlidir ve bunun eksikliği kemik ve osteoporozda incelme veya zayıflamaya neden olabilir. Vücudun doğal kalsiyum üretmediği durumlarda, besin kaynakları ve takviyeleri kalsiyum eksikliğini engellemek için en iyi seçimlerdendir. Kalsiyum yönünden doğal kaynaklar ; koyu yeşil yapraklı sebzeler, süt, badem sütü, peynir, badem, sardalye, kalsiyum ile güçlendirilmiş tahıllar, zenginleştirilmiş portakal suyu ve rom pekmezi. Takviyeleri almaya karar verir iseniz, aynı zamanda vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olmak için D vitamini içeren birini seçmelisiniz. Doğru miktar için hekiminize mutlaka danışın.

6. D vitamini

Optimal kemik ve eklem sağlığı için D vitamini bir giriş besin olarak kabul edilir. D vitamini eksikliği, kemik kaybı ve minimal travma kırıklarının sebebi olabilir. Bir de Vücut yeterli miktarda D vitamini olmadan, yeterli kalsiyumu "absorbe" edemez. Güneş ışığında duran vücut "D" vitamini üretir, bu sebepten her gün dizlerinizi 15 dk. boyunca sabah güneşinde bekletin. Ayrıca, "D vitamini" balık, morina karaciğeri yağı, yumurta sarısı ve kuvvetlendirilmiş tahıl ve süt ürünleri gibi diyet kaynaklarından da alabilirsiniz. "D vitamini" takviyesi almak istiyor iseniz, öncelikle hekiminize danışın.***

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.